Russels Lof

Aapjes kijken

IMG_6811

IMG_6826Aapjes kijken… altijd leuk. Nou ja, natuurlijk wel als het om apen gaat die het goed hebben. Zo is er een foto waarop ik als klein meisje te zien ben met een chimpansee die mij ‘omhelst’ op een bankje in het circus. Geweldig vond ik dat toen. Afgrijselijk vind ik dat nu.

In Zuid-Afrika zag ik Baboons en Vervet monkeys in het wild, dat was natuurlijk het summum, alhoewel ook daarbij een kanttekening op zijn plek is. Op de camping waar een troep Kaapse bavianen het terrein onderzocht op etensresten, ging ik toch maar een blokje om, als ik die tegenkwam…

IMG_6835Hier in Nederland moeten we het met de Apenheul en dierentuinen doen. Beetje dubbel gevoel, dat wel ja, maar gelukkig toch vooral genieten. De meeste apen hebben het er volgens mij prima, worden uitstekend verzorgd en leven vaak in een omgeving die hun natuurlijke biotoop zo veel mogelijk benadert. Daar hoort ook ruimte bij en de mogelijkheid om te schuilen. Wat inhoudt dat je de apen soms niet (goed) kan zien. Helemaal prima wat mij betreft. Dat maakt het ook altijd weer een beetje spannend of, waar en hoe je de apen zult zien. Een heel klein beetje zoals in Afrika op safari, waar na het turen en zoeken naar ‘wild’ de beloning daadwerkelijk een dier te zien des te groter was. Ook al was het maar een millipede

JonasEnOnverwachtsBezoek

Een nieuwsgierig en een heel blij aapje… (met dank aan Peter voor de foto)

De sport van aapjes fotograferen (maar natuurlijk ook andere dieren) is toch iets van hun ziel of karakter vast te kunnen leggen. Niet alleen een ‘mooi plaatje’ maken, maar een foto die het wezen van het dier raakt en daarbij de kijker hopelijk ook. Ik wil met de foto’s in dit blog niet pretenderen dat mij dat bij allemaal even goed is gelukt, maar zelf zie ik wel wat dingen terug die mij op de dag dat ik de foto’s maakte ook in de dieren ontroerde. Dat kan iets van eigenheid zijn, een aparte (relaxte!) houding, vertrouwen of juist argwaan, concentratie of nieuwsgierigheid… vul het zelf maar in. Want aapjes kijken is toch ook een beetje naar jezelf kijken, nietwaar?

IMG_6996-003

IMG_6994

IMG_6926

gibbon

Advertenties

  1. Heerlijk om naar te kijken. Als ik met zijn zoons op stedentrip ga, bezoeken we altijd een dierentuin. Drie grote kerels die meteen naar de apen willen en daar niet weg zijn te slaan. Prachtige foto’s die spiegelen 😉

  2. renee notermans

    Schitterende foto s en stukjes die je geschreven hebt. Wensen jullie een fijne herfstvakantie. Lieve groetjes Renee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Eats Writes Shoots

Living & Tasting Life's Passions

willyhuisman

hobbyschrijver en -fotograaf

The Nordic Light

VAA ERIKSEN PHOTO

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

grensgevallen

Een grens is een wens

Jolk Blog

Mijn foto's en nog meer....

Goldenpleasure

Photography

jhoudephotography

Simply photography

Eliza Waters

My Own Paradise: Life on Seven and a Half Acres

Marloes

Thuis in ´t bronsgroen eikenhout

Deborah Hamar

Just me . . .

Reinhold Staden Photography

Noticing And Capturing Northern Light

Size of It

Ola's Photoblog

"I do wander everywhere"

(Quote from Shakespeare) - Photography, theatre, gardens...everywhere

Salal Studio

Photography from Pender Island and the Gulf Islands, British Columbia

jacq. veldman

columns | artikelen

%d bloggers liken dit: