Russels Lof

Musjes

groenvoer

IMG_7598Al sinds jaar en dag leeft er een grote kolonie huismussen op mijn mini-erf, die zich ieder jaar verder lijkt uit te breiden. Het was ook deze zomer weer een drukke kraamkamer en crèche onder de dakpannen en in de struiken en tuin. Volop genieten natuurlijk, maar bij tijd en wijle ook heel zorgelijk. Sommige kukelen uit het nest of, nog erger, worden als juveniel mee gegrist door bijvoorbeeld een ekster. Ik zag het een keer voor mijn ogen gebeuren, terwijl ik voor het raam zat te genieten van het jonge spul dat op het gras gevoerd werd of wat zat te soezen in het zonnetje. De hele mussenfamilie ging er tevergeefs achteraan, ik was er nog lang naar van.

vier kleine kleutertjes 1Maar gelukkig is het meer genieten dan griezelen, en zijn de mussen inmiddels een deel van ons huishouden geworden. Ze zijn hier zo thuis en kennen mij zo goed, dat ze gewoon met me meevliegen als ik met de auto thuis kom. Werkelijk waar: een grote zwerm musjes doet me geleide vanaf het pad naar mijn huis, om daar druk kwetterend in bomen en struiken te verdwijnen, wachtend op het lekkers dat er weldra gestrooid gaat worden. Trouwens ook als ik in huis ben en even de tuin in ga, bijvoorbeeld om de konijnen wat te geven, zorgt dat voor veel commotie onder het mussenvolk. Ze gaan meteen rondvliegen en tsjilpen; ‘daar is ze weer!’ en natuurlijk maak ik dan even een tussenstop in het schuurtje en pak wat Pavlov-kippenvoer, waarna een groot aantal mussen al neerstrijkt terwijl ik er nog pal naast sta. Totaal geen bedreiging dat mens. Integendeel…

DSCF6061Hoewel ik in de afgelopen jaren steeds minder kippen te verzorgen heb,  voer ik alleen maar meer kippenvoer. Minder kippen = meer kippenvoer. Logisch toch? Ons enig overgebleven kipje Kaas eet dus gezellig samen met vele tientallen musjes, terwijl de rest van het voer door vuilnisbakje en alleseter Fix wordt opgeruimd. En voor een deel onverteerd in haar drollen is terug te vinden.

Regelmatig sta ik dus weer in de AHB om twee flinke zakken kippenvoer en gemengd graan te kopen. Het is een wonder dat de mussen hier nog niet kakelen.

kwetsbaar

IMG_6507

IMG_7551-2

IMG_1353

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Eats Writes Shoots

Living & Tasting Life's Passions

willyhuisman

hobbyschrijver en -fotograaf

The Nordic Light

VAA ERIKSEN PHOTO

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Grensgevallen

Een grens is een wens

Jolk Blog

Mijn foto's en nog meer....

jhoudephotography

Simply photography

Eliza Waters

My Own Paradise: Life on Seven and a Half Acres

Marloes

Thuis in ´t bronsgroen eikenhout

Deborah Hamar

Just me . . .

Reinhold Staden Photography

Noticing And Capturing Northern Light

Size of It

Ola's Photoblog

"I do wander everywhere"

(Quote from Shakespeare) - Photography, theatre, gardens...everywhere

Salal Studio

Photography from Pender Island and the Gulf Islands, British Columbia

jacq. veldman

columns | artikelen

%d bloggers liken dit: